Previous slide
Next slide

Mills – our mutual value (Malmok – kölcsönös értékünk) című projekt (SIHU00072)

Ma a Zala Vármegyei Nagyrécsén, a csodálatos Inkey kastélyban több projekttel egyetemben aláírásra került a Szlovénia–Magyarország Interreg Program 2021–2027 kisprojekt alapja keretében támogatásban részesült Mills – our mutual value (Malmok – kölcsönös értékünk) című projekt ERFA támogatási szerződése.

A támogatási szerződést ünnepélyes keretek között Aleš Mrkela, Irányító Hatóság vezetője, a Szlovén Köztársaság Kohéziós és Regionális Fejlesztési Minisztérium képviseletében és Aleksandra Moholic a szlovéniai vezető partner képviselője írta alá.

A projekt teljes címe: Közös tevékenység a malom és őrlés hagyományának megőrzésére a SI-HU határ menti térségben.

A cím rávilágít arra a gazdag közös történelmi múltra, amikor a Rába és Mura mentén számtalan malom működött. A magyar oldalon a csörötneki Bekes-malom múltját lelkes szakmai csapat bevonásával összegyűjtve tárjuk a jelenkor lakói számára, mely méltó indoklása és alátámasztása adja a malom megmentésére irányuló törekvéseinknek, a szlovén oldali tapasztalatok, jó gyakorlatok átvételével.

A szakmai munkán, a múlt dokumentumainak felkutatása alapján készült, és a jövőbeni fejlesztési célokat megfogalmazó kiadvány mellett nagyszabású határon átnyúló gasztronómiai, közösségépítő rendezvény lebonyolítását tervezzük a Nyárköszöntő program keretében.

A munka már javában zajlik, a lelkes szakmai csapat szorgalmasan dolgozik, valamint a programok előkészítésének folyamata is jól halad.