Previous slide
Next slide

Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület

A Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület 1995 februárjában alakult meg 15 taggal. 
Az egyesület jelenlegi létszáma 40 fő.

Az elnökség a következő tagokból áll:

  • Horváth Katalin – elnök
  • Czotter-Szukics Mónika – elnökhelyettes
  • Kukor Noémi – titkár
  • Vadász András – elnökségi tag
  • Simon Anita – elnökségi tag

Az egyesület célja megalakulásakor kulturális és szórakoztató programok szervezése, a település intézményeihez kapcsolódó rendezvények segítése, ezeken a programokban való részvétel volt.  Fontos szerepet kapott a hagyományőrzés, mint például a májusfaállítás és kitáncolás, szüreti felvonulás. Másik kiemelt feladat a kultúrált szabadidő eltöltésére alkalmas rendezvények, programok megszervezése és lebonyolítása volt.

Az Egyesület azonban a hosszú évek alatt látványos fejlődésen ment keresztül. Számos programsorozatot, rendezvényt, projektet valósított meg, 2011. év óta pedig működteti az Integrált Közösségi Szolgáltató Teret.

A Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület nélkül a településen szinte nem történik rendezvény, nem valósul meg program.  A település közösségi életét felpezsdítették, sőt a falu határain kívül is elismerik munkájukat. Az Egyesület rangos szakmai elismerést is kapott a 2014-es évben, megkapták az „Év IKSZT” díját, amit decemberben vehettek át Budapesten.   

Az Egyesület életében a legnagyobb változást 2011. október 27-e jelentette, amikor az IKSZT megkezdte a működését. A Művelődési Házat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon nyert 52,8 millió forintból újították fel, így került kialakításra az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér. Az intézmény működtetése nagy felelősséget jelent a szervezet számára.

Az épület akadálymentesített. Információs szolgáltató pult recepcióval, iroda, konyha, ifjúsági klub, közösségi internet és könyvtár terem, többfunkciós osztható nagyterem áll rendelkezésre. Megfelelő és kulturált körülmények fogadják a látogatókat.

A feladat az volt, hogy élettel töltsék meg az épületet, minél szélesebb kínálati palettával és lássák el a pályázathoz kapcsolódó kötelező feladatokat is.

 A tájékoztatás, ügyfélszolgálati pontok működtetése, ifjúsági feladatok ellátása, közművelődési programok szervezése, könyvtár működtetése, közösségek segítése, turisztikai információ nyújtása és még számos funkció ellátása volt a cél.

Az Egyesület az intézménnyel a falu kulturális életét pozitívabb irányba mozdította előre, értékes és színvonalas programokat kínál, a hagyományosnak nevezhető rendezvényeket megújították, továbbá új és értékes, érdekes programokat hoztak létra.

Figyelemmel kísérik a falu lakosságának igényeit. Segítik kulturális, művészeti csoportok munkáját és ösztönzik új csoportok létrejöttét. Közreműködnek az emberek kulturális vonatkozású igényeinek feltárásában, az önszerveződő csoportok fejlesztésében, valamint különböző programokat szerveznek a turizmus erősítésére.  Tevékenységük kiterjed: kulturális találkozók szervezése a helyi intézmények, civil szervezetek bevonásával; szakkörök, tanfolyamok szervezése és a működésükhöz szükséges közösségi színtér biztosítása; szoros együttműködés az idegenforgalmi színtér szereplőivel, a vállalkozókkal, a kistérség önkormányzataival, ausztriai és szlovén kulturális szervezetekkel, a szomszédos kistérségekkel.

Az intézményünk 2014. november 22-től Kuntár Lajos nevét viseli, aki újságíró, könyvtáros, népművelő, helytörténész, kiadványszerkesztő Csörötnek és Szentgotthárd díszpolgára volt, és születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepség keretében tartották a ház névadását.

Csörötnek Önkormányzatával létrehozták a Csörötneki Hírharang újságot, amit egy évben többször is megjelentetnek.

Az Egyesület egyik legfontosabb célcsoportja a gyermekek és a fiatalok. Elsődleges feladatunknak tekintik, hogy „elérjen” hozzájuk rendezvényeik, lekössék őket, hasznos időtöltést nyújtsanak számukra.

A művelődési házban az ifjúsági információs pontot működtetnek, itt részt vehetnek a programokon, juthatnak információkhoz, vagy egyszerűen csak együtt lehetnek a fiatalok. Számos kézműves programot, játszóházat szerveznek a kisebbeknek, de a fiatalok számára is nyújtanak programokat. Például prevenciós, szórakoztató, sport és művészeti rendezvényeket.  

A rendezvényeik, programjaik összeállításánál mindig törekszenek arra, hogy minél több korosztály igényeit tudják kielégíteni a lehető legszélesebb skálán. A helyi értékek felkutatása, megőrzése is elsődleges feladatuk. Számos képzést, előadást, jótékonysági rendezvényt, kiállításokat, nagy szórakoztató rendezvényeket szerveztek.

Az IKSZT projekt mellet más sikeres pályázatot is magukénak mondhatnak.  

Például az „Ahol a természet és a kultúra találkozik….” című pályázat, amiből a Csörötneki Nyárköszöntő Rába-party – Kistérségi Halászléfőző Verseny és a Csörötneki Szüreti Vigadalom rendezvények kerültek megrendezésre, illetve beszerzésre került rendezvénysátor, sörpad garnitúrák.

 Vidék csodái-helyi termék piac létrehozása projekt, amelynek kereteink belül termelői piac került kialakításra, helyi receptfüzet gyűjteményt adtak ki, néphagyományokra alapuló programok kerültek megszervezésre.

A Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület a jövőre nézve is elhivatott, hogy tevékenységét a falu, a helyi és szélesebb közösség javára végezze!