Previous slide
Next slide

Helyi Termelői Piac

Csörötnek életében mindig is fontos szerepet töltött be a mezőgazdasági gazdálkodás, valamint a térségben fellelhető termények, gyümölcsök feldolgozása, melyet többek között pálinkafőzdéje, gyümölcs és gombaszárító kisüzeme és tejfeldolgozó vállalkozása is jellemez, számos kistermelő és őstermelő mellett.

A helyi termelői piac alapvető célja volt, hogy a település és térség mezőgazdasági, élelmiszer feldolgozó és kézműves hagyományaira építve megfelelő és színvonalas infrastrukturális feltételek megteremtésével lehetőség legyen biztosítva a helyi és térségi termelőknek, termék előállítóknak a terményeik és termékeik értékesítésére. Továbbá a térség lakossága, valamint a térségbe érkező vendégek, turisták számára egy helyen és időpontban elérhetővé váljon a jó minőségű, egészséges terményeket és termékeket.

A helyi termék piac Csörötnek központjában, közvetlenül az Őrségből, Szentgotthárdról és a 8. sz. főút irányából érkező közutak találkozásánál, a Rába folyón átívelő híd és az Akácfa Kemping szomszédságában található. A helyszín közvetlen szomszédságában menetrendszerinti autóbusz megállók találhatók, melyek a tömegközlekedéssel érkező vásárlók számára is könnyen elérhetővé teszi a helyi termék piacot.

Nyitva tartás: péntek délután

A piac egy fedett, félig nyitott 120 m2 alapterületű, szilárd burkolattal ellátott árusító hely. Nemenkénti és mozgáskorlátozott WC-k, valamint vízvételi, takarítószer és eszköztárolási lehetőség lett kialakítva.

A megvalósult árusító hely a vevők számára szilárd burkolattal megközelíthető módon, mintegy 8-10 helyi termék előállító egyidejű árusítására nyújt lehetőséget.

Az árusítás kialakított árusító asztalokon történik.

A termelői piac ünnepélyes átadására 2014. július 05-én sor. Az avatáson a vendégeket Kocsis Zsolt, Csörötnek Község polgármestere és Horváth Katalin, a Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte.

Dr. Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke is megtisztelte az avatást, aki szintén köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos gazdasági, vidékfejlesztő tényező a piac létrehozása a falu életében. Az ünnepélyes szalagátvágás után az épületet katolikus szertartás szerinti dr. Takács Gyula plébános áldotta meg.  

A termelői piac ünnepélyes átadása után a Múlt kincsei – vidék ízei” című receptfüzetet Szalainé Kiss Edina művelődésszervező ismertette. A csörötneki asszonyok, akik részt vettek a receptfüzet elkészítésében is bemutatkoztak a színpadon. A füzetben a helyi recepteket gyűjtötték össze, amiket el is készítettek a Vidék csodái rendezvényre is, ahol bárki megkóstolhatta. A legkisebbeket kézműves játszóházban Palatkás Ilona várta népi hagyományokra építve, helyi alapanyagokkal, eszközökkel.

A Vidék csodái rendezvény színes kulturális műsorokat is kínált. A Békefi Antal Népdalkör műsora után, Tóth Éva és Leblanc Győző „Túl az Óperencián” című összeállítása hangzott el. A Vasvári Játékszín jó hangulatú vásári komédiákkal szórakoztatta a nézőket.

Az Alsószölnöki Német Asszonykórus nemcsak a csodálatos éneklésük, hanem népi ruhájuk is felejthetetlen. A Tejút Együttes és a Béri Balogh dám Táncegyüttes produkciója is vastapsot kapott. 

A projekt teljes költsége: 10.000.000.- Ft
A projekt megvalósításához kapott LEADER támogatás: 10.000.000.- Ft
A Projektet a Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület valósította meg Csörötnek Község önkormányzatával szorosan együttműködve.