Previous slide
Next slide

Polgármesteri köszöntő

Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere vagyok. Megtiszteltetés számomra, hogy az Őrség peremén fekvő, a Rába folyó által kettészelt település virtuális látogatói között üdvözölhetem Önt.

Csörötnek a Rába folyó által kettészelt kis vasi település.

A falu mind a történelmi Őrség központjától, mind a legnyugatibb várostól – Szentgotthárdtól – 10 km-re fekszik.

Hagyományai, szokásai és nyelve alapján sokan az Őrséghez sorolják, de szorosabban az ún. Rába-vidék egyik meghatározó települése.

Az első okleveles írásos említése – Chyrenuk formában – 1350-ből származik. A szentgotthárdi ciszter apátság majorjából fejlődött ki, és lett az apátság keleti birtokainak központja. Lakói ma teljes egészében magyarok.

A községtől délre helyezkedik el a napsütötte lejtőkkel megáldott Szőlőhegy, a környékbeli lakosok kikapcsolódásának és pihenésének kedvelt színhelye. A Szőlőhegyen átvezető Rába völgye gyümölcsút tematikus túraútvonal számos természeti szépséggel kápráztatja a látogatóit.

A települést körülvevő erdők és a Rába folyó ártere számos védett természeti értéket rejtenek. Csörötnek része a 2002-ben létrejött Őrségi Nemzeti Parknak. Rába folyó tisztavizű érintetlen világa halakban gazdag horgászparadicsom és a vízitúrázók kedvelt folyója. Csörötnek nevezetességei közé tartozik: az 1985-ban modern stílusban épült – alaprajzában kereszt alakú – katolikus templom, a műemlék Bekes malom, az Arany János utcai XIX. századi fakereszt, és még számos említést érdemlő épület, építmény.

Fekvéséből adódóan mindig is betöltött egyfajta gazdasági központi szerepet a térségben. Jelenleg a térségi szőlő- és gyümölcstermesztés, valamint feldolgozásának színhelye. A település a környék egyik közigazgatási, oktatási és gazdasági központja. Mindezt a három települést szolgáló körjegyzősége, körzeti iskolája, óvodája, egészségügyi intézményei, kisebb üzemek (gyümölcs és gombaszárító üzem, faüzem, építőipari vállalkozás, stb.) jellemeznek.

A község vezetői mind a gazdaságfejlesztés, mind a turisztika terén számos fejlesztési elképzelést dolgoztak ki, melyek megvalósításához várják a befektetőket.

A térségben, az utóbbi időszakban hangsúlyossá vált a turizmus fejlesztése, amiben mi sem szeretnénk lemaradni, ezért – építve természeti értékeinkre és hagyományainkra – számos turisztikai fejlesztést valósítottunk meg: a borturizmust a „Rába völgye gyümölcsút” program keretében kívánjuk népszerűsíteni, míg a Rába folyó adta lehetőségeket a vizi- és horgászturizmus kapcsán fejlesztettük.

Számos visszatérő turisztikai programot szervezünk: pl. Szüreti Vigadalom, Nyárköszöntő Rába-party halászléfőző versennyel, mellyel maximálisan a hozzánk érkező vendégeket kívánjuk kiszolgálni.

Kérem, tegyenek egy virtuális barangolást honlapunkon, melynek segítségével megismerhetik településünket, annak természeti értékeit, látnivalóit, és tájékoztatást adunk Önöknek településünk mindennapjairól is.

Amennyiben az olvasottak és látottak felkeltették érdeklődésüket, látogassanak meg el hozzánk személyesen is.

Fogadják e bemutatkozó oldalakat olyan nagy szeretettel, mint ahogy mi csörötnekiek fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket. Viszontlátásra!

Szívélyes üdvözlettel:

Kocsis Zsolt
polgármester