Previous slide
Next slide

Csörötneki Értéktár Bizottság

Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2020. február 20-i ülésén a Hungarikum törvényben foglaltak szerint a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítására, nyilvántartására és a települési értéktár létrehozására, gondozására létrehozta a Csörötneki Települési Értéktár Bizottságot. A bizottság elnökének Varga Imrét, tagjainak Kozóné Keszti Ágnest, Laczó Brigittát, Mezeiné Kiss Katalint és Varga Georginát választották. A bizottság a megalakulást követően elkezdte a gyűjtő- és feldolgozó munkát, és a május 14-i gyűlésen döntött a települési értéktárba javasolt értékek felvételéről. Jelenleg a felvett települési értékek adatbázisba kerülésének folyamata zajlik. A csörötneki értéktár 2020 májusában 18 helyi nevezetességet, tárgyi és szellemi terméket tartalmaz szakterületi kategóriákba sorolva.

A gyűjtemény folyamatosan bővíthető, a bizottság várja a lakossági ajánlásokat. Bármely személy, intézmény, szervezet, vállalkozás nyújthat be javaslatot. A Javaslattételi lap itt, az „Értéktár” menüpont alatt elérhető, de a tagok szívesen fogadják a személyes előterjesztéseket is, és segítenek a dokumentációban.

Az értéktár bizottság elsődleges célja a helyi értékek ápolása, átörökítése a következő generáció számára, valamint azok megküldése a megyei értéktárba, de kiemelt feladatának tekinti a települési értékek bemutatását és népszerűsítését is. A bizottság a helyi önkormányzattal karöltve, együttműködési megállapodás keretében pályázati anyagot nyújtott be az Agrárminisztérium által kiírt Hungarikum pályázatra, és szakmai programot dolgozott ki további értékgyűjtő-értékmentő tevékenységére vonatkozóan.