Previous slide
Next slide

Bekes malom rekonstrukciója

Csörötnek Község Önkormányzata 2005-ben elkészítette a rekonstrukciós, felújítási terveit, és a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól jogerős építési engedélyt kapott. Az épületben turisztikai funkciók kialakítását tervezik, mely funkciók kialakításánál maximálisan figyelembe kívánják venni azokat az építészeti értékeket, melyek még romos állapotában isis sok érdeklődőnek felkeltik a figyelmét.

A malomba tervezett új funkciók:

Az alagsorban múzeumi és kilátói funkciók kialakítása:

Rába-múzeum és tárlat: a Rába folyó és környezete vizes élőhelyeinek állat és növényvilágát, valamint a Rába völgy morfológiáját különböző módszerekkel (akváriumok, képek, makettek stb.) történő bemutatása.
A Rába folyó völgyének népi hagyományait, történeti örökségeit, a régmúlt falusi életet és a jellegzetes használati tárgyat bemutató állandó kiállítás.
Bemutatóterem kisebb rendezvények szervezésére is alkalmas lenne.
A kilátó funkción túl kialakításra kerül egy, a látogatók és turisták idegenforgalmi információszerzését elősegítő –internetes szolgáltatást is biztosító- tourinform iroda, ahonnan a település határában elhelyezkedő és rehabilitálásra kerülő Rába holtágaknál kialakítandó tanosnövények szakszerű túraszervezése biztosítható.

Az emeleti szinten a szállóvendégek és egyéb, a településre, illetve a térségbe látogató túristák kiszolgálásához kapcsolódó vendéglátóegység kialakítása a cél:

Itt kap helyet egy melegkonyhás étterem, ami a turizmuson kívül a község és szomszédos települések köz- és szociális étkeztetésbe is bekapcsolódna, kiegyenlítve ezzel a holtidőszak kihasználtság csökkenését (ez mintegy 250-300 fő folyamatos étkezőt jelent).
A konyhához kapcsolódóan mintegy 60-70 fő étkező egy időben történő kiszolgálására alkalmas vendéglátóegység kialakítása
Az étterem előtt a zubogó víz partján egy hangulatos terasz kerülne kiépítésre.

A tetőtérben 25-30 fő befogadására alkalmas középkategóriás szálláshely kialakítása:

12 db két ágyas, 2 db három ágyas és egy mozgáskorlátozottak által is használható szobák kialakítása, zuhanyzóval, WC-vel, illetve a lépcsőfeljárónál és a folyosó végén társalgó résszel.
Az egyes szinteket a lépcső mellett a mozgáskorlátozottak zavartalan közlekedése érdekében lift köti össze.